Back to top
Ревінь

Ревінь

Ревінь- з давніх часів культивують як городню, лікарську й декоративну рослину. Вважається першим овочем, який ранньою весною потрапляє на наші столи, й цілком може замінити плоди та ягоди. Найбільш поширений  у США та західноєвропейських країнах, хоча Батьківщина ревеню — Південно-Східна Азія, Північна Монголія та Китай. Налічує понад 30 видів. 

Ця трав’яниста багаторічна рослина належить до родини Гречкові.  Стебло пряме, порожнисте, висотою 1,5-2 м. Кореневище коротке, багатоголове, з кількома товстими м’ясистими коренями.  Розетка (діаметром до 1м) формується великими прикореневими листками на довгих (до 30- 70 см) м’ясистих, соковитих черешках

 Традиційно в їжу вживають м'ясисті черешки ревеню. Вони містять цінні в харчовому відношенні органічні кислоти (яблучну, лимонну,  щавлеву янтарну і саліцилову), вітаміни (А, В, С, О, РР), пектин, мінеральні солі, клітковину. Черешки використовують у свіжому вигляді в салатах, окрошках, із них готують компоти, киселі, різні напої, варення, мармелад, начинки.

Перший урожай ревеню збирають на другий рік після посадки. Збір черешків починається в травні та  триває протягом 8-10 тижнів в 3-4 заходи, до середини липня – кінця серпня. З  одного куща ревеню в перші 2-3 роки збирають 1-2 кг черешків, в наступні роки – до 6 кг.

 

 Рослина морозостійка, кореневища не вимерзають при -30°С навіть за незначного снігового покриву. Оптимальна температура для росту і розвитку ревеню +15…20°С.

Ревінь розмножують вегетативним способом і насінням.

 Для промислового вирощування ревінь переважно розмножують насінням розсадним способом.  Догляд за розсадником полягає у розпушенні грунту і прополці бур'янів. Розсаду ревеню або частину маткових рослин висаджують у грунт навесні, на початку травня або  восени, в першій половині вересня. Ранні сорти висаджують на площі живлення 80х80 см, середньостиглі — на площі 100x100 см або 120x120 см.

Якщо висівають безпосередньо на постійне місце, ширина міжрядь становить 70 см. Норма висіву насіння — 3-5 кг/га.

Ревінь є досить перспективною для переробки сировиною завдяки високому вмісту біологічно-активних речовин, різносторонньому використанню (в громадському харчування, кондитерській, консервній промисовостях, в медицині), невибагливості даної рослини та простій агротехніці вирощування.

Господарство « Трасковський™» пропонує вам якісну касетну розсаду ранніх та високоврожайних сортів ревеня: Вікторія та Лідер.

Для широкого впровадження ревеню в переробну промисловість України необхідно розвивати та популяризувати промислові технології переробки даної культури.